Pentagrama

35,776 vizualizari

November 23, 2010 de  
in Eseuri

Google Search Results

You arrived here after searching for the following phrase:

Click a phrase to jump to the first occurrence, or return to the search results.

Am citit multe despre acest subiect, dar atentia era indreptata mai mult spre un singur lucru: Satanismul sau Wicca. Vreau sa creez o imagine din istoria acestui simbol si nu din ceea ce-l inconjoara. Ar fi o poveste lunga si plictisitoare daca as face asta. Sper sa invatati ceva din acest eseu.

Cum era pentagrama inteleasa inainte de Hristos.

Pentagrama in sine este antica, dar semnificatiile adanci pe care noi le stim sunt destul de recente. Asa dupa cum veti citi a fost folosita in multe moduri si semnificatiile s-au modificat radical.

Prima folosire a pentagramei a fost descoperita de istorici in jurul anului 3500 i.Hr. intr-un oras numit Ur in vechea Mesopotamie. Au fost folosite ca ornamente pentru oale si sunt legate de prima creare a limbii vorbite.

Mai tarziu, pentagrama a fost folosita ca semn de roialitate, tot de aceeasi Mesopotamie. Apoi a reprezentat Putere Imperiala care a ajuns in cele patru colturi ale lumii.

Ebraicii au folosit acest semn ca semn al adevarului si cele cinci parti ale “Pentateuch” (Cele cinci carti ale lui Moise). Oamenii tind sa o confunde cu ‘sigiliul lui Solomon’, dar aceea este o hexagrama, dar sunt folosite de obicei in paralel.

In Grecia antica a fost supranumita ‘pentalpha’, pentru ca se putea forma cinci A-uri din ea. Diferiti de alte culturi, grecii nu au intrebuintat nici o semnificatie literelor lor. Totusi niste simboluri s-au unit la cultura greaca. (fi. Gammadion si Alpha-Omega).

Geometria Pentagramei si aspectele sale metafizice au fost examinate de catre adeptii lui Pitagora ( 586-506 i.Hr. care au venit cu formula ‘a2+b2=c2 ‘). Au considerat-o ca o forma a perfectiunii. Impreuna cu altii au descoperit stiinta geometrica si proportiile. A fost transferata in departamentul de arta ( arta post Elenica ), unde anticile figuri si proportii geometrice din aur sunt vazute in arhitectura templurilor.

Pitagora era cunoscut pentru calatoriile sale pamantesti prin culturile antice. Este posibil ca acesta sa-si fi format ideea despre pentagrama cand a trecut prin Caldea ( Mesopotamia ) si zona din jurul Indusului. Aceasta ar fi si o explicatie de ce pentagrama avea o semnificatie si in cultura Tantra.

Druizii au vazut-o ca un simbol al capului lui Dumnezeu. Iar simbolul egiptean reprezenta ‘uterul subteran’ si era in stransa legatura cu conceptul design-ului piramidei.

Celtii Pagani au folosit-o ca simbolul zeitei Morgain ( cunoscuta si sub numele de Morrigan sau Morgan )

Sensurile Pentagramei ‘Anno Domini’.

Primii Crestini au facut legatura intre cele cinci colturi ale Pentagramei cu cele cinci baghete ale lui Iisus si a fost folosita ca un simbol al adevarului si a fost vazuta ca o creatia a Domnului insusi pana in Evul Mediu. Totusi simbolul era mai putin folosit in Sfanta Cruce, care a fost simbolul suferintei intregii omeniri.

In 312 d.Hr. imparatul Constantin a cucerit Imperiul Roman cu ajutorul Bisericii ( pe baza atat militara cat si religioasa ). A folosit Pentagrama si simbolul ‘Chi-ro’ ( Sfanta Cruce ) ca sigiliu si amuleta. Constantin a fost detronat de aceeasi Biserica care a folosit documente false impotriva lui ( care mai tarziu a fost cunoscuta sub numele de ‘Donatia lui Constantin’ ). Sarbatoarea ‘Epiphany’ care celebreaza sosirea celor trei Pastori in casa pruncului Iisus a fost la randul ei o misiune Crestina de a raspandi cuvantul “adevarului” printre ignoranti. Si acestia purtau pentagrama ca simbol ( desi simbolul a fost schimbat intr-o stea cu cinci colturi ).

In legenda ‘Sir Gawain si cavalerul verde’ pentagrama a fost incriptata in sigiliul lui Sir Gawains, facuta din aur si pusa pe scutul acestuia simbolizand cele cinci virtuti cavaleresti: generozitatea, curiozitatea, castitatea, a fi domn si mila.

Evul Mediu a simbolizat ‘bataia infinita’, un simbol al adevarului si protectiei impotriva demonilor. A fost folosita ca o amuleta pentru semnificatii personale si ca un paznic la usa si ferestre. Pentagrama normala reprezenta vara, iar pentagrama inversata reprezenta iarna.

Templarii, un ordin militar de calugari s-au format in timpul cruciadelor. Cel care se altatura acestui Ordin putea aduna mare avere din comorile furate de acestia din lumea sfanta.

Centrul Ordinului Templierilor se afla intre Rennes si Chatres din Franta. Este remarcabil deoarece formeaza un pentaclu aproape perfect dintr-un lant de munti care se inalta cativa kilometri. Exista dovezi ca s-au creeat pentagrame si hexagrame geografice in acea zona, toate avand origine naturala si au cate o capela.

Biserica Crestina si fanaticul religios Louis IX al Frantei au invins acest ordin in anul 1303. Era intunecata a Inchizitiei, a torturii si a declaratiilor false, a purificarii si a arderilor pe rug a inceput. Aceasta ‘inselaciune’ s-a intins incetul cu incetul in toata Europa.

In timpul lungii perioade de Inchizitie o multime de minciuni si acuzatii in privinta interesului Ortodox de a elimina blasfemia. Biserica Crestina s-a pierdut in propriul “rau” de care vroiau sa scape. Pentagrama a fost inteleasa gresit si astfel a fost perceputa ca un simbol al Diavolului sau a capului de tap, in forma lui Bafomet. Si Templierii au fost acuzati de a venera Bafometul.

In acest timp oamenii erau omorati prin otravire. Ierburi si droguri veneau din Est si erau importate in timpul cruciadelor si au cazut in mainile lumii farmaceutice, cum ar fi: fizicienii, filozofii si vrajitorii.

Oameni inalti ai societatii au fost omorati prin otravire si au schimbat obiectivele Dominicanilor, care aveau numai ochi pentru hereticii Crestini asupra vrajitorilor Pagani. Pentru ca acestia erau singurii care puteau avea intelepciunea ( dupa cum spuneau ei ).

In timpul persecutarii vrajitorilor alti zei cu coarne ca si Pan au fost toti vazuti ca Diavolul Crestin, iar pentagrama ( simbolul protectiei ) era acum vazuta ca ceva rau si supranumita “piciorul vrajitoarei“.

Vechea religie si simbolurile sale a trebuit ascunsa, pentru a nu deveni o victima a persecutiilor Crestine.

Dupa inchizitie

In centrul alchimiei, in secret si organizatii bine ascunse cu experti si oameni de stiinta ( ca Biserica sa nu devina suspicioasa ), stiinta s-a dezvoltat impreuna cu filozofia oculta si simbolismul criptat. Sibolurile grafice si geometrice si-au recapatat importanta si au reaparut in perioada Renasterii.

Conceptul ‘omul intr-o lume microcosmica ca o paralela la macrocosmos’ , marele cer al mintii au devenit parte din metoda traditionala de predare a ocultismului din Vest, asa cum a fost parte din filozofia orientala de ceva timp. “Cum e deasupra, asa e dedesupt“. Pentagrama, ‘steaua microcosmosului’, a simbolizat omul in microcosmos, reprezentativa pentru paralela din Macrounivers.

Pentagrama orientata in sus are cateva similaritati cu forma omului care are picioarele si mainile despartite. In cartea lui Tycho Brahe “Calendrium Naturale Magicum Perpetuum“(1582) pentagrama este prezentata cu corpul uman si literele Ebraice YHSVH care sunt asociate cu elementele. O ilustratie din aceeasi carte, facuta de Agrippa are aproape acelasi desing doar ca el foloseste cinci planete si foloseste luna ca centru – genitalele. Alte ilustratii in aceeasi perioada facute de Robert Fludd si Leonardo da Vinci au forma similara.

Apoi pentagrama a devenit un simbol al relatiei dintre cap si cele patru membre si de acolo esenta pura totala ( sau a mintii/a sufletului ) in relatie cu cele patru elemente ale pamantului – foc, apa, aer si pamant – sufletul celor cinci( quintessence, quint inseamna cinci ).

Omul ca microscop ( literar inseamna “fata mica” ) a fost asociat cu pentaclu. Simbolul, indreptat in sus si impletit a fost folosit ca sigiliu pentru capul Casutei. Designul geometric si structura nodului infinit au fost foarte mult apreciate si integrate simbolic in unghiul de 72 de grade al compasului – emblema virtutilor si obligatiilor a masoneriei libere.

Originea liberei masonerii a fost pierduta in timp, intunecata de secretul traditional al meseriei, dar au fost semne de-a lungul istoriei ca aceste grupuri de experti, ritualuri si simbolism, sunt inca cunoscute pentru un grup mic de persoane.

Pana atunci pentagrama nu avea nici o legatura cu raul. Pana cand Eliphas Levi a folosit pentagrama inversata cu un cap de tap si a pus-o langa cea a omului microcosmic. Aceasta ilustratie a condus la conceptul orientarii pentagramei ca fiind ‘rea’ sau ‘buna’.

Pana la Rationalism in timpul secolului XVIII a aparut o reactie in secolul XIX. Noul misticism, care a avut multe in legatura cu Kaballa, vechea traditie a Iudeilor, a crescut rapid. Nu putem spune ca era o religie, ci un sistem bazat pe simbolism si relatia reciproca a cuvintelor si conceptelor dintre numere si alfabet – Gematria.

La inceputul anilor 40 Gerald Gardner a adoptat pentagrama inversata ca un sigiliu pentru a II-a inaugurare a noii miscari, ritualuri neo pagane, mai bine cunoscute sub numele de Wicca.

Pentagrama indreptata in sus a fost destinata pentru a III-a ceremonie de inaugurare. Mai mult, Pentagrama a fost gravata pe pentaclul altarului, colturile simbolizand cele trei aspecte ale Zeitei iar celelalte simbolizand cele doua aspecte ale unui Zeu intr-o forma speciala a Pentaclului lui Gardner. Gardner a scris cateva carti care au incurajat miscarea Wicca.

La sfarsitul anilor 60 oamenii au inceput sa poarte pentagrama ca amuleta. Accidental, impreuna cu cresterea Wicca si Vrajilor/Farmecelor, Crestinii au inceput sa reactioneze. In acesti ani A.S.LaVey a adoptat pentagrama inversata cu Bafomet ca simbol al Satanismului si a Bisericii Sataniste pe care Eliphas Levi a introdus-o mai devreme.

Reactia comunitatii Crestine a fost sa defineasca pe oricine care purta simbolul respectiv ( indreptat in sus sau in jos ) ca fiind ‘rau’. La fel cum s-a intamplat in Evul Mediu si in anii 40 cu ‘Swastika’.

Dupa cum vedeti, am vorbit despre trecut, dar care sunt semnificatiile ei acum? Intotdeauna a avut multe definitii.

Cateva semnificatii la care cineva se poate gandi.

O pentagrama are cinci colturi care corespund celor patru membre ale corpului si capului.

Cele cinci simturi: auz, gust, simtire, vedere, atingere.

Sarutul celor 5 folosit in Wicca.

Acestea sunt doar cateva semnificatii, dar sunt prea multe ca sa le prezint pe toate. Iar multe din ele sunt exagerate.

Sunt multe feluri de a purta o pentagrama. Fii atent ca trebuie sa o porti asa cum vrei tu sa reprezinte ideile tale.

Pentagrama este folosita mai mult de Wiccani.

Indreptata in sus, inseamna ca acel om este concentrat asupra mintii ( pe partea spirituala ).

Deschisa ( adica nu este incercuita ) inseamna ca cineva este deschis oricui, spus foarte simplu, dar esti fara protectie si deschis in acelasi timp conflictelor si altor activitati negative.

Uita-te la descrierea de mai sus, dar cercul inseamna protectie. Cercul mai simbolizeaza si eternitatea.

Coltul care este indreptat in jos, spre pamant, inseamna ca individul respectiv se gandeste aici si acum.

De aceea multi Satanisti o poarta, pentru ca Satanistii simt ca viata pamanteasca este cea mai importanta iar ceea ce vine dupa este o intrebare la care se va raspunde numai prin moarte.

Pentagrama, de obicei cu un cap de tap este folosita de Satanisti ( mai mult LaVeyenii ), dar si de veneratorii diavolului care au un stil de viata total diferit.

Multi oameni folosesc Pentagrama doar pentru a speria pentru ca este asociata Satanei/Diavolului, dar dupa cum ai citit, nu are nici o legatura cu asta. Daca porti Pentagrama si oamenii sunt socati, poti sa le explici ca nu au motiv sa fie intimidati si ca tu nu venerezi nici un diavol. Daca stii de ce o porti nu trebuie sa-ti fie rusine de acest lucru si sa o ascunzi de parintii tai.

Cuvinte populare:

Comentarii

79 Raspunsuri la “Pentagrama”
 1. alex says:

  dragut articol.Eu am vazut o pentagrama de argint frumoasa (parerea mea) pe care vreau sa o iau s sa o port la gat.Problematica este…ce reprezinta exact aceasta? are sau nu legatura cu diavolul?……e clar k nu o sa port ceva ce trimite catre diavol….sunt confuz

 2. Blade Devil says:

  as dori sa cumpar si eu o pentagrama…dar sincer nu prea stiu de unde,nu sunt foarte umblaretz…ami spune cineva?

 3. admin says:

  Se vor putea cumpara pentagrame si alte obiecte oculte foarte curand de pe Magazinul Online Ocult Biserica Satanista
  http://www.eBSR.ro

 4. Damian says:

  Eu am tatuata o pentagrama pe incheietura mainii iar in Roma sunt multi indoctrinati… cred ca am dat explicatii la peste 30 de politisti. Daca ar fi romani i-as trimite aici sa inteleaga odata pentru totdeauna

 5. david says:

  as dorii si eu o pentagrama..abia astept sa apara in shop

 6. Miuhai says:

  lam invocat pe wicca a fost una din cele mai grele experiente jur ca abia am supravietuit ! e foarte puternic acest demon am vazut in realitete ! am facut incantatia cand era luna noua !

 7. HerrMess says:

  Cand incerci sa corectezi o parere gresita e bine sa eviti confuzii de genul Louis IX in loc de Filip IV si 1303 in loc de 1307; asta daca vrei sa fii luat in serios.

 8. andrew says:

  eu port pentagrama si nu am avut nici o problema ….majoritatea ma intreaba daca sunt evreu… deci nu au habar cu ce se mananca toata simbolistica oculta sau mai putin oculta .a purta pentagrama nu inseamna a face rau sau a fi violent ,din contra trebuie sa faci altfel decat ipocritii care vand gogosi oamenilor de mii de ani si inca le merge bine cu minciunile lor… inca ….

 9. Alex says:

  Voi macar stiti ce reprezinta pentagrama ?

  Este exact opusul satanismului… Dar inteleg confuzia, pentru ca in religia noastra am fost invatati sa nu ne “inchinam la idoli”…

  Daca porti o pentagrama nu inseamna ca il slujesti pe diavol, ci te pazeste de el.

  Dar peste tot se face aceeasi greseala, se confunda cu Steaua lui David…

  Puteti purta linistiti/e pentagrama pentru ca te apara de demoni (bineineles, daca crezi in asa ceva).

  *Nota: E-mailul nu imi apartine, nu are rost sa incercati sa ma contactati…
  O zi buna !

 10. Un simplu om says:

  Ma bucur ca s-a mentionat ratia divina (de aur) a lui Fibonacci, folosita in constructia pentagramei. Trebuia insa dezvoltata ideea, iar pentru a continua sunt necesare unele cunostinte de geometrie sacra.
  Va apropiati de ceva…succes in cautarea voastra. Si felicitari celor care aflati semnificatia ei, daca tot o purtati.

 11. SHAGRATH says:

  nu de mult am cumparat si eu o PENTAGRAMA cu un colt indreptat in sus si o si port..inca nu mam intalnit cu cu genul de persoane “inculte” si sa ma intrebe sau sa ma condamne de ceva anume..am citit foate multe articole despre despre acest semn si dupa spusele multora e din anul 3500 i.Hr. si ar avea multe intelesuri.nu sunt un adept al SATANEI si o port din alte motive cred ca cei ce au accesat acest sait stiu despre ce e vorba..

 12. adi_siatat says:

  probabil ca dak exista dumnezeu exista satana nu credem in dzeu nu credem in satana deci nu exista diavoli cacaturi fantome chestiii penale :)) ma rog imi place situ :X

 13. andreea says:

  Ei bine eu am un pandantiv cu o Heartagrama nu o Pentagrama si deja m-am saturat de incultii de toate varstele si marimile care ma intreaba daca sunt satanista!!! Chiar asa greu o fi sa-si dea seama de diferenta??:|

 14. Mya says:

  Wow in sfarsit un articol bn facut despre pentagrame
  eu sunt pasionata de ocultism si lucruri de genu[am dat peste site in incercarea disperata de a gasi link-ul la Biblia Satanista] si chiar port pentagrama si multi m-au facut satanista inclusiv profesorul meu de religie care credea ca toate pentagramele sunt sataniste
  oricum felicitari pt articol :)

 15. Drazah says:

  Oh, dar toți profesorii de religie cred că toate pentagramele sunt sataniste, atât îi duce capul.

  Cauți „Biblia Satanistă” zici?! Sunt cărți mult mai serioase decât aceea. Îți vei da seama cu timpul, asta dacă vei continua studiul ocultismului.

 16. Mucio says:

  Catre

  adi_siatat says:
  17/06/2010 at 17:48

  Cum zici tu ca daca ”exista D-zeu exista satana nu credem in dzeu nu credem in satana deci nu exista diavoli cacaturi fantome chestiii penale” Stai sa vezi daca te duci la ortodocsi, astia au icoane,cu Maiaca Domnului si cu ingeri,daca te duci,la catolici vezi statui cu Maica Domnului,cu Francisc de Assisi…, dacă te duci la Martorii lui Iehova vezi fotografii cu(turnul de veghe) Isus, cu oameni in costume si animale in jurul lui. Toate icoanele,fotografiile,statuile reprezinta pe cineva, si aici in petagame vad capul lui satan cu coarne,tot felul de reprezenatari ale lucifer cu coarne, belzebul coarne,etc. deci vad o gramada de chipuri,atunci cum esti ”tu si tu”,ar trebui sa nu mai fie nici o fotografie cu satana si nici sa se mai numeasca acest siteu Biserica Satanista sa fie doar fotogarfii cu noi. Este un non sens Pt ca mi se pare aiurea sa copiezi pe crestini folosind imagini ca ei si nume de BISERICA ca si ei. Nu ? Si faptul ca te conduci de unul singur si tu lupti singur pt.succesele tale, nu vad cum ca metoda este tot la fel, prin biserica si prin imagini si crestini sunt condusi de D-zeu. Siteul ii fain ca descoperi lucruri ne mai intâlnite. Pe mine mar interesa mai multe teme cu poporul evreu cum au cazut de lungul istoriei lor sa se inchine la Satan

 17. simona says:

  Articol bun, elaborat si pe intelesul tuturor.

 18. Shaikan says:

  Auzi pentagrama nu tine cu nici o religie …te protejeaza de ce iti poate provoca tie rau.Nu conteaza ca esti drac sau inger….e neutra atat timp cat te poate proteja pe tine nu conteaza de unde vine amenintarea ea te va proteja.

 19. luke says:

  ce sa zic cred ca pentagrama a fost creata pentru un singur scop si acela fiind ca pentagrama tear proteja.

 20. necunoscut says:

  ce pote face o pentagrama

 21. Madi says:

  Foarte frumos spus. Și eu am o pentagramă. E cu colțul în sus și încercuită. Sinceră să fiu, e destul de aproape descriere de mai sus de concepțiile mele despre viață.

 22. D-DEVILS says:

  The day has come…
  Judgement Day!!!
  You can run,or you can find.
  You can talk,or you can fight.
  But remember…everything you say
  Se poate intoarce impotriva ta…
  So Shut Up and Dead!!!
  the artist:”d-devils”
  the song:”judgement day”.

 23. Anonim says:

  SUPER!!!:-) :-) :-) :-) :-)

 24. Niki says:

  Voi sunteti normali? Cum puteti crede că un lucru te poate proteja ? Credetima un lucru e fara viata si doar tu te poti ajuta nu talismanul, nu el iti aduce

 25. Laura says:

  Bai baieti… ati gresit din primul paragraf al articolului: nu exista Wicca sau Satanism… este satanism, religie pur anticrestina si care depinde de conceptele crestine pentru a exista si exista wicca, religie in care nu exista conceptul de rau absolut sau bine absolut. Just saying.

 26. Popa Nicolae says:

  Celebritatea pentagramei este dată de căutările febrile ale marilor geometri de a împărţi cercul în cinci părţi egale şi atât. Marele merit îi aparţine lui Pitagora şi şcolii lui. A reuşit să demonstreze construcţia mult căutată. Restul este doar asocierea formei cu omul şi de aici diversele sensuri date de cei imteresaţi de câştig. Problema a fost prezentată cu prisosinţă, fiind o problemă celebră. Construcţia geometrică este foarte frumoasă.

 27. Tarbasanu Adina says:

  Eu am gasit un pandantiv cu steaua lui David in curtea scolii intr-un perete,dupa o piatra.Nu vi se pare ciudat?Vb serios.Am gasit-o impreuna cu o prietena de a mea.E ciudat dupa parerea mea.Voi ce credeti?

 28. adevar sau minciuna says:

  De ce trebuie sa ne protejeze de noi oameni sauu…eu ink nam auzit sau vazut razboi intre om si demoni.nu exista asa ceva e ő mare manipulare numai sa se imbogateasca uni.

Trackbacks

Alte pareri despre acest articol...


Trimiteti comentariul...

Trimiteti parerea...
daca doriti sa fie afisata o imagine in dreptul comentariului luati-va un gravatar!