Fantome

36,547 vizualizari

January 7, 2011 de  
in Teorie

O fantoma este considerat un spirit sau suflet iesit dintr-o persoana decedata, desi in unele utilizari populare termenul de fantoma este utilizat doar ca aparitii a unor persoane. Deseori fantoma este descrisa ca ceva nematerial si partial transparent, fantomele sunt considerate ca bantuie anumite locatii sau persoane cu care acestea au intrat in contact in timpul vietii sau la moarte.

Fantome ale armelor, fantome ale animalelor, fantome ale trenurilor si chiar fantome ale vaselor sunt mentionate in multe scrieri.

Fantomele si activitatile paranormale sunt ilustrate in filme, teatru, literatura, mituri, legende si chiar in unele religii.

Terminologie
Cuvantul fantoma in engleza “ghost” provine de la cuvantul din engleza veche – “gast“, mai exact din germana “gaisto-z“. Echivalentul in gotica este “ahma“, nordica veche are cuvantul “andi” sau “ond“. Cuvantul german este mentionat ca fiind doar de gen masculin, dar uneori si neutru.

Inafara de semnificatia de spirit sau suflet uman, atat a persoanelor moarte sau vii, cuvantul din engleza veche este folosit ca sinonim pentru latinul “spiritus“, deasemeni acesta avand semnificatia de “respiratie, suflu” in secolul al IX-lea. Poate  indica si spiritele bune sau rele, de exemplu ingerii si demonii. Evanghelia anglo-saxona se refera la posesia demonica in Matei 12:43 ca termen –  “se uncleana gast“. De asemenea si in engleza veche cuvantul poate semnifica spiritul lui Dumnezeu, “Fantoma Sfanta“. Sensul actual de “suflet al persoanei decedate, care poate vorbi si apare in forme vizibile” este accentuat dupa secolul XIV.

Sinonimul stafie este un cuvant imprumutat din germana, din vechea germana “spok“. Sinonimul a intrat in limba engleza prin Statele Unite in secolul XIX. Cuvinte similare in limbajul modern includ englezul “spectre” ( din latina “spectrum“), scotianul “wraith” (de origine obscura), “phantom” din franceza si din greaca “phantasma“. Termenul de umbra ( engleza – “shade” ) in mitologia clasica se traduce: greaca: σκιά sau “umbra” – latina. Alt termen din limba engleza – “haint” este un sinonim al fantomelor utilizat ca regionalism cu provenienta din sudul Americii. Termenul de “poltergeist” este un cuvant german, literar inseamna “fantoma zgomotoasa” – “noisy ghost“, fiind defapt un spirit invizibil care se manifesta prin miscarea/mutarea obiectelor.

Cuvantul de “fantoma” se poate referi la orice spirit sau demon.
Termenul din engleza “revenant” reprezinta o persoana decedata care s-a intors pentru a bantui pe cei vii.

Context antropologic
Notiunea de transcendent, supranatural sau numinos, deseori inplica entitati cum ar fi fantomele, demonii sau deitatile. Acest aspect este des utilizat in cultura universala de catre majoritatea societatilor. In folclorul religiilor, aceste credinte sunt deseori sumarizate la animism si cultele stramosesti.

In multe culturi maligne, fantomele nelinistite sunt diferite de spirite care fac subiectul cultelor stramosesti.

Cultele stramosesti implica deseori ritualuri care au intentia de preveni pe “revenant“, spirite razbunatoare ale persoanelor decedate, presupuse a fi invidioase pe viata. Modalitatile din ritualuri de protectia impotriva “revenant” includ de multe ori chiar si sacrificiile.

Atropologul din secolul XIX James Frazer scrie in lucrarea sa “The Golden Bough” caci sufletele sunt creaturi in corpuri animate.

Fantomele si viata de dupa moarte
Cu toate ca sufletul uman apare deseori simbolizat in literatura sau pictura ca o pasare sau animal, s-a pastrat totusi ideea caci sufletul este defapt o reproducere a corpului, chiar continand si hainele de pe respectiva persoana. Acest aspect este mentionat in diverse culturi antice, implicit si in “Egyptian Book of the Dead” care prezinta persoane decedate in viata de dupa moarte aratand exact ca inainte de moarte, incluzand si hainele.

Atribute comune
O alta credinta raspandita pe scara larga in ceea ce priveste fantomele este faptul ca acestea sunt compuse dintr-un material mistic, aerisit sau subtire. Atropologii speculeaza caci fantomele pot fi spirite din interiorul persoanelor, acest aspect foarte mentionat in cultura antica ca fiind suflarea unei persoane, aspect care poate fi accentuat in conditii de climat rece cand suflarea este vizibila. Aceasta semnificatie poate apare in unele limbaje ca fiind o metafora pentru semnificatia fantomei, asa cum apare in latinul “spiritus” sau greaca “pneuma“, care prin analogie are semnificatia de suflet. In biblie, Dumnezeu este prezentat cum atribuie aceasta suflare lui Adam.
In multe culte si traditii, fantomele sunt deseori considerate ca reprezentand persoane decedate care cauta razbunarea, sau persoane care au ramas captive pe pamant datorita faptelor rele facute in timpul vietii.
Multe neveste in alb apar in culturile rurale, presupuse a fi persoane decedate in moduri tragice sau dupa o trauma. Legenda femeilor in alb este o legenda foarte raspandita pe toate continentele.
Legende despre vase fantoma exista inca din secolul al XVIII-lea, cea mai cunoscuta este “Flying Dutchman” – “Olandezul Zburator“.

Locuri
Un loc in care fantomele isi fac aparitia este considerat un loc bantuit si deseori privit ca fiind locuit de spirite ale persoanelor decedate care au locuit sau l-au avut in proprietate. Activitati supranaturale din interiorul unor case sunt considerate a fi eventimente violente sau tragice petrecute in trecut, cum ar fi crimele, morti accidentale sau sinucideri. In foarte multe culturi sau religii este considerat caci sufletul continua sa existe. Unii psihologi si vizionari sustin ideea conform carora “spiritele” persoanelor decedate nu au trecut dincolo si astfel sunt blocate in interiorul proprietatilor unde acestea au amintiri si astfel energia este puternica.

Explicatii stiintifice
Unii cercetatori, cum ar fi profesorul Michael Persinger (Universitatea Laurentian, Canada), sustine ca modificarile in campurile geomagnetice (create de miscarile tectonice ale pamantului sau activitatea solara) poate stimula lobul temporal al creierului si astfel produce experiente asociate cu bantuirea. Aceasta teorie a fost testata pe diverse cai. Unii cercetatori au examinat relatia dintre timpul in care s-au petrecut diverse fenomene neexplicabile in locatiile bantuite si orice modificare in activitatea geomagnetica.

Cuvinte populare:

Comentarii

34 Raspunsuri la “Fantome”
 1. VampireHD says:

  Deci va rog frumos numai confundatii enitatiile cu spirite..spiritul e spirit entitatea e entitate nush de unde ati putut zice asa dragi prietenii…dar o corektare foarte buna ar fii in loc de :Fantomele sau entitati paranormale similare apar in filme, teatre, literatura, mituri, legende si chiar in unele religii…sa sterge Sau entitati paranormale..din cunostintele mele Entitatile controleaza foarte multe si sunt extrem de puternice nici nu se compara cu un spirit…sau cu noi muritorii mai cercetatii si veti vedea surpriza defapt ce inseamna o entitate..sper sa fii ajutat cu acest comentariu si sa nu fii starnit vreo problema sau ceva…dar si la televizor aud…Entitatea entitatea..si deja imi este greata cand confunda omu un spirit cu o putere cosmika…enorma…in fine..thx si in rest e interesant si foarte bun pentru incepatorii !Hail..

 2. admin says:

  S-a reformulat.

 3. Multumesc de reformulare.Sper sa nu arat dezrespect.

 4. Katonanico says:

  Semnificatia cuvantului “entitate” este de existenta distincta,determinata,in timp si spatiu,atat materiala cat si imateriala ! ;) “Entitate paranormala” suna un putin ciudat,caci toate entitatile spirituale sunt “normale”,si reprezinta individualizari ce se situeaza pe diverse si diferite niveluri sau grade de constiinta :) Nu este,insa,incorecta formularea,dpdv … :) gramatical,mai ales daca privim dpdv al faptului ca omul ignorant clasifica in categoria “paranormal” cam tot ce nu percepe cu organele sale de simt,si pentru care nu gaseste o explicatie stiintifica sau macar…logica ! Limita cunostintelor dobandite,pe diversele cai ale cunoasterii,delimiteaza si orizontul logicii si a ratiunii…umane ! ;)

 5. L. says:

  Fantomele, cum le numiti voi, sunt creatii ale unei minti infantile, sau glume stupide din lumea de dincolo.

  Spiretele in primul rand nici nu au sex, nu sunt transparente si nu canta noaptea la viori pentru o iubita ce putrezeste in pamant din anul 1800.

  Sunt fie electrice sau magnetice.

  In planul material un spirit electric este echivalentul pentru sexul feminin, iar magnetic, pentru cel masculin.

  Look into it !

 6. katonanico says:

  cauta referinte despre corpul eteric,despre ectoplasma, si te lamuresti, caci se pare ca nu ai capacitatea de a vedea…inca…

 7. andrei says:

  ma sa fim serios vb fara sens ati vazut voi fantome de ziceti ca sunt reale ??

 8. striker says:

  @andrei bravo:))))…ia aratatimi si mie o poza sau o filmare ceva cu o fantoma sa vad si eu:))))…

 9. leonike2 says:

  :))))) acele poze sunt niste facaturi am facut poze delea la photoshop de mam plikt de exemplu
  -Am facut 2 poze una cu mine una cu mama am pus poza cu mine si dup poza cu mama
  si am facuto mai invizibila si iesise de parca era o fantoma hai bre nene cu fak alea

 10. yula says:

  toata lumea vorbeste sau scrie despre asa ceva dar nu poate dovedi nimeni ceva concret in ziua de azi fara sa fie luat la palme deoarece nu poate nu are dovezi si totusi toti credem in ceva

 11. alexandra says:

  nu exista fantome si chiar daca ar exista eu nu cred in ele de aceea nu inteleg aceste situri (e doar parerea :x)

 12. alexandra says:

  scz de comentariu dar am voie sa mi expun parerea app am un filmulet in care apare o umbra ciu data in spatele meu ar trebui sa o publik?

 13. ebrethter says:

  nu prea cred in fantome

 14. Contesa Sabrina de Fernes says:

  exista fantome sau nu ca nu mai stiu ce sa cred?

 15. satanmymaster says:

  spune.ti ca nu credeti in fantome….inseamna ca va e frica….ce satana cautati pe site.ul asta daca nici macar nu stiti ce e aici….si fantomele exisa doar ca nu ati facut niciodata contact cu ele…

 16. satanmymaster says:

  exista fantome…daca nu credeti in asa ceva inseamna ca va e frica..haide.ti numai la mine in casa.. sa vedeti cum nu mai ziceti voi nimic. in plus…ce cautati voi aici?nu credeti bine.. gasiti.va de lucru..doar ocupati loc:-j…

 17. kiran says:

  nu am crezut in fantome sau spirite pana acum 7luni cand m-am mutat intr-un apartament .Aventura a inceput la nici 2sapt,simteam k sant urmarita,lucruri care dispar si apar ,usi care se deschid aud deseori ciocanituri la usa,deschid si nu este nimeni alte ori simt cum se aseaza cineva pe pat si ma dezveleste astea nu sant nici inchipuiri si nici coincidente

 18. necunoscut says:

  fantomele sun create in tabla de fier si luna scutita asta va da dovezi

 19. BiG SmOkE says:

  Buna numele meu este Chirita Marius Andrei si sunt din Rosiori de Vede. Eu cred cu tarie ca fantomele exista am avut de-a face cu aceste fenomene paranormale in cimitirul orasului meu Rosiori de Vede.Avand numai 12 ani mie imi plac aceste chestii paranormale am si o tabla Ouija dar mi-e frica sa o folosesc. In oras la mine mai este un bloc bantuit dar eu si prietenii mei ne-am batut joc de acest fapt pana cand am intrat si ce am vazut acolo m-a socat iar apoi au inceput sa ma fascineze aceste chestii. Totul a inceput uitandu-ma la un videoclip al unui coleg de clasa si mi-a placut de atunci am aceasta pasiune. Eu cred ca si la mine in casa se afla ceva sau cineva nu stiu mereu cand sunt singur acasa aud tot felul de voci paranormale (nonumane) mai vad si diferite chestii cazand singure iar in acel moment indiferent de vremea de afara eu ies pana unul din parintii mei vine acasa sau fratele meu. Eu o sa cercetez cu mare atentie aceste fenomene care le consider fascinante. Mi-a placut filmul si eu stiu din experienta si din ce am mai citit ca POLTERGEIST este cel mai periculos demon din cati exista nu as vrea sa am de-a face cu ei.

 20. cosmin says:

  mai alexandra daca nu crezi in fantome dece ai facut acest comentariu si dece ai intrat aici ce vraiai sa vezi comentariile la ceilalti si sa razi de iei ca sunt prosti ca iei cred in fantome poate ca iei char au vazut o fantoma bravo satanmymaster ai zis bine cine se crede ia sa zica ca nu exista fantome sati zic ceva poate te face sa crezi candestete la moarte poate o sati dai seama

 21. cosmin says:

  mai alexandra cine te crezi tu sa zici ca nu exista fantome dece ai venit aici unde toti credem in fantome decat ocupi loc sati zic ceva poate o sa crezi gandestete la “”moarte”” nu ati zic mai mult

 22. rocsy:P says:

  bai…deci astia care nu credeti…atunci dece puii mei se mai intereseaza si mai intra pe aceste saituri…si mai si comenteaza ca sa arate ca sunt prosti:-l..asa ca lasativa frate
  ]

 23. Izabela says:

  eu sincer nush ce sa cred , totusi mie frica de ele chiar daca nu am vazut niciuna dar mi sa intamplat niste chestii , totusi mie fria de ele .

 24. Iuliccaa;x says:

  Doar dak tu nu crezi in fantome asta nu inseamna k ele nu cred in tine :) !

 25. O persoana says:

  Daca cineva se considera victima a magiei negre, a satanismului sau crede ca traieste fenomene paranormale inexplicabile de care vrea sa scape imi poate lasa un id pentru al ajuta. Eu insumi am trecut prin toate acestea.

 26. Alex says:

  Povestile cu fantome sunt un subiect bun dar cele mai multe nu sunt adevarate. insa asta e este: acum 3 sau 4 ani in satul Plostina din Gorj, prin august a aparut o salvare tip brek despre care se spunea ca daca te prinde singur pe strada esti mort. intradevar au fost cazuri cu copii din Plostina in care acesti copii au fost gasiti morti in santuri la margine satului. Groaza intrase in parinti si nu mai doreau sa ne lase sa iesim pe strada, dar la inceputul lui octombrie salvarea disparuse iar noi aveam din nou voie pe strada>>>!!!!

 27. hamude says:

  am mare nevoie de ajutor se intampla chesti foarte ciudate cu mine cand dorn si cu toata familia mea chiar si sotia mea si copiii sunt ingroziti!! Va rog ajutatima!

 28. anonim BRB says:

  bai voi nu sunteti normali :)) nu exista fantome si porcarii deastea!!!

 29. cineva viu says:

  fenomenele paranormale, sunt reale. Exista deseori si la voi in camera, baie, etc, daca tu zici ca nu exista asta nu inseamna ca asa e… Am vazut, am auzit, am simtit fanomele, si nu e placut. De multe ori am auzit razand sau plangand si nu era nimeni dect eu in acea incapere unde se auzeau.

 30. Îmi aduc aminte când eram mic, la sat la bunică-mea, și mergeam la mătușa mea bătrână care avea casa practic lipită de cimitir. Vizavi de casa ei era o grădină pe lângă mi-era groaznic de teamă să trec pentru că mereu mi se părea că văd fantome. Adică nu “mi se părea”, ci eram FERM CONVINS.

  Fast-forward câțiva ani și ajung să îi relatez mamei mele, în glumă, frica mea de când eram mic. Moment în care și ea îmi spune că atunci când era mică vedea aceeași chestie ca mine, în același loc.

  Habar n-am dacă-i coincidență (cel mai probabil) sau e pe bune. Știu doar că imediat ce o să fac copii o să-i trimit acolo și să văd dacă îmi vin cu o poveste ca a mea.

 31. Alexandri says:

  Salut) Noaptea nu pot doarme deoarece ba o usa se inchide sau scirtie ba nrusc se face frig in camera si mereu am asa o presimtire ca parca cineva e linga mine) Cinsit am avut o situatie.Noaptea nu putem adormi si brusc am deschis ochiii si am vazut o silueta deasupra mea si nu ma puteam misca pe bune eram parca paralizat.De atunci nu pot dormi bine; (

 32. Vlad. says:

  Stiti…baieti…fete…toti.In primul rand, acest site are un nume cam prea…serios, da este un site bun, dar noi suntem o comunitate care vrea dovezi despre fantome, nu site-uri sataniste.Acesta nu este site satanist, dar este un site in care copiii si adulti pot comenta ceea ce cred aici.Nu sunt satanist, si nici cei care intra aici, doar ca noi suntem captivati de fantome.Eu nu am trait niciun fenomen, dar sunt foarte fricos de fire.Cei care spun ca nu exista, nu au dreptate, dar nici nu gresesc, ideea e ca eu nu pot spune daca exista sau nu.Dar sunt fricos de asemene fenomene oriunde m-as afla.De aceea ma interesez atat d emult si caut site-uri despre asa ceva.Este posibil s aexiste…dar si sa nu.Eu nu sunt de nicio parte, de aceea ma informez…sa spun superficial.Este un site placut pentru aceest domeniu :). Sper s anu fii jignit pe nimeni cu acest comment. Mult noroc :).

 33. marta says:

  exista…..Eu cred deoarece la inmormantarea bunicii mele s-au facut poze iar la una din poze se vede clar o mana care e langa bec.Daca nu credeti in asa ceva de ce ati mai intrat pe aceasta pagina?de caterinca?!?!?!

 34. georgiana says:

  Nuuu exista fantome! Aveți voi imagineția bogată! :-) :-) :-) :-)

Trimiteti comentariul...

Trimiteti parerea...
daca doriti sa fie afisata o imagine in dreptul comentariului luati-va un gravatar!